Lifestyle

Van productiever werken naar productiever leven

Nicolas De Coster
February 20, 2022
10 mins read

De pomodorotechniek, een vaste meetingvrije dag inplannen of je smartphone op vliegtuigstand zetten: productiviteitstips en -tricks zijn er legio. Ongetwijfeld heb je er zelf al enkele uitgeprobeerd, al dan niet met succes. Maar volgens Mien Gheysens, ondernemersstrateeg en productiviteitsexperte, is dat helemaal niet waar efficiënter werken uitsluitend rond draait. Zelf wil ze dan ook de kentering maken van productiever werken naar productiever leven en helpt ze ondernemers back on track.

Mien omschrijven in enkele woorden is, gezien haar palmares, een heuse uitdaging. Zo combineerde ze haar Master Handelsingenieur met studies in Psychotherapie én Biochemie, en later een onderneming in fusies en overnames met haar coachingsbedrijf. Een bezige bij met een brede interesse, en dat zorgt ervoor dat Mien al snel verplicht wordt haar leven efficiënt in te plannen.

“Zelf ben ik van nature niet het meest efficiënte type – ik heb een monkey mind. Mijn hoofd gaat van hier naar daar, en dat zat me in de weg. Zo ben ik al vroeg in aanraking gekomen met productiviteit en heb ik zelf veel uitgeprobeerd. Met vallen en opstaan hoor, het heeft jaren geduurd om een systeem te vinden dat voor mij werkte.”

“Ik merkte al snel: zelfs al heb je alle typische hacks en structuren toegepast, is het toch geen garantie dat het werk gebeurt. Toen ben ik zelf gaan onderzoeken: wat speelt daar een rol?”, vertelt Mien. “Onder andere energieniveau en mindset, ontdekte ik. En uitstelgedrag – iets wat mensen vaak linken aan lui zijn, maar dat is helemaal niet het geval. Ik kwam zo tot vijf pijlers die belangrijk zijn om efficiënter te werken en die de basis van mijn aanpak vormen.”

Wat die vijf pijlers zijn? Mien onderscheidt ze als volgt:

  • Strategische focus: waar wil je naartoe op lange termijn, en waar moet je dan nee tegen zeggen
  • Operationele focus: omgaan met afleiding en focus verhogen
  • Structuur: plannen, hoe ga je het praktisch gedaan krijgen
  • Uitstelgedrag: de onderliggende mentale patronen daarrond ontdekken en aanpakken
  • Energie: je energie boosten en werken volgens je energieniveau
Mien geeft een workshop aan Rubiconleden

Meer, meer, méér

Eéntje springt daar voor haar bovenuit – niet toevallig diegene waar ondernemers het meest mee worstelen. Ze ontdekte dat strategische focus een must is, maar niet alleen voor wie productiever te werk wil gaan. “Die strategische focus helpt je op weg naar wat voor jou belangrijk is. Cruciaal volgens mij, want er leeft een dogma van meer, meer, meer. Meer geld, meer status, meer groei. Maar voor sommige ondernemers is dat helemaal niet belangrijk”, licht de ondernemersstrateeg toe.

“Productiever werken staat voor mij dus ook niet in het teken van nog méér te kunnen werken, maar om méér te kunnen leven. Een quote die ik vaak boven haal: de beste herinneringen stonden zelden op een to-dolijstje. Jouw leven draait niet om to-dolijsten afstrepen hé.”

“Productiever werken staat niet in het teken van nog méér te kunnen werken, maar om méér te kunnen leven”

Want, zo meent Mien, veel founders zijn vergeten waarom ze eigenlijk aan het ondernemerschap begonnen zijn. “In een enquête die ik hield, vertelde 94 procent van de ondernemers dat ze hun bedrijf begonnen waren om meer vrijheid te ervaren. Een kwart ervaarde ook écht die vrijheid. Da’s toch triest?”

“Onlang was ik op een award show, en wat je daar op het scherm ziet van de genomineerden, is hun naam, de naam van het bedrijf, omzet en aantal fte’s (full time equivalent, een maat voor de totale personeelssterkte). Mooi, maar ik weet dat een aantal van hen doodongelukkig zijn, want ze zijn slaaf van hun bedrijf. Dat is voor mij niet succesvol ondernemen. Succesvol ondernemen is een mooi bedrijf kunnen neerzetten, zonder dat het ten koste gaat van jezelf. Een bedrijf dat past in wat jij voor jezelf een goed leven acht.”

“Dat meer, groter, sneller, is een valkuil voor veel ondernemers – inclusief mezelf”, geeft ze toe. “Ondernemers zijn vaak gedreven mensen, maar die drive zit hen soms ook in de weg. Door steeds vooruit te willen gaan, is het moeilijk om stil te staan bij de successen en ervan te genieten.”

“Ondernemers zijn gedreven mensen, maar die drive zit hen ook in de weg”

“Veel ondernemers kunnen zich bijna niet meer los zien van hun bedrijf. De valkuil is dat ze hun eigenwaarde koppelen aan de waarde van hun bedrijf. Dat ze pas waardevol zijn als mens wanneer ze zoveel omzet hebben gedraaid, of zoveel mensen aangeworven hebben. Dan zijn ze enorm gefocust op de groei van hun onderneming, terwijl dat niet per se is waar ze gelukkig van worden”, concludeert de ondernemersstrateeg.

Jouw focus vinden

Het is net daarom dat Mien die strategische focus zo belangrijk vindt. Want enkel dankzij die focus, kan een ondernemer zijn prioriteiten stellen. ”Het is belangrijk om goed te blijven kijken: wat is er voor mij belangrijk? Ondernemen moet een middel zijn om een goed leven kunnen leiden. De grootste tip die ik kan geven, is: kijk eens heel eerlijk in de spiegel. Wat waren voor jou de drijfveren om je bedrijf te starten, en in welke mate geef je daar nu invulling aan? Waarom doe je dit eigenlijk allemaal? Een waardenoefening is cruciaal.”

“Waar ik vaak rond werk, is wat ik growth gratification noem. Het betekent voldoening vinden in het zetten van stappen in jouw richting, het ontwikkelen van jezelf, het bouwen aan je droomleven en denken op lange termijn, in plaats van instant gratification. Dat zit voor een stukje in jouw persoonlijkheid, maar het is ook een spier die je verder kan ontwikkelen en trainen”, vertelt Mien.

Zelf bouwt ze veel reflectiemomenten in om haar terug te doen aarden in wat belangrijk is. “Zo doe ik aan journaling, wat betekent dat ik bijna dagelijks mijn gedachten neerschrijf, en één keer per week denk ik na: welke successen kan ik vieren, wat wil ik verbeteren? Maar ik stel mezelf ook de vraag: waar kan ik mee stoppen, wat wil ik minder doen? Hoe kan het simpeler? Ik heb de neiging dingen te groots en te complex te willen maken, dus daar daag ik mezelf in uit.”

“Zoveel ondernemers zijn zo snel aan het gaan, maar in een verkeerde richting”

Je moet niet per se aan journaling doen om je focus te bewaren. Er zijn volgens Mien ook nog heel wat andere opties. “Een klankbord is een goede optie, zoals de Circles van Rubicon, om even een incheckmoment te hebben. Of een ondernemersretraite met gelijkgestemde zielen. Dat laatste zie ik steeds vaker opkomen de laatste tijd. Maar hoe je het doet maakt eigenlijk niet zoveel uit – het gaat vooral over dat op een frequente basis te doen. Zoveel ondernemers zijn zo snel aan het gaan, maar in een verkeerde richting. Zo ontdek je op tijd of je wel nog met het juiste bezig bent.”

“En ik besef: het is geen of-ofverhaal”, geeft ze toe. “Het is constant zoeken hoe je jouw leven en bedrijf goed met elkaar kan integreren. Je kan niet zomaar de helft van je klanten laten vallen omdat er dan meer tijd overblijft, dat maakt je bedrijf kapot.”

“Je moet je afvragen hoe jouw bedrijf goed kan draaien zonder dat het ten koste gaat van mijn wellbeing, en omgekeerd. Maar vandaag vrees ik dat er vaak nog een te eenzijdige focus is, en ik zie het als mijn missie om daar iets mee te doen”, besluit ze.

Op zoek naar hulp om je focus te vinden of te bewaren? Kom eens vrijblijvend naar een van onze klankbordsessies met gelijkgestemde ondernemers! Wij helpen intussen al 180+ Vlaamse ondernemers om een leven uit te bouwen waar ze écht gelukkig van worden. We hebben jou er graag bij. Plan hier een korte kennismaking met het team in.

Doe de Rubicon zelftest

TEST: Ondernemer van de 21e eeuw

Hoe sterk sta jij in je schoenen als ondernemer in de 21e eeuw? Neem 2 minuten de tijd om deze zelftest in te vullen en krijg toegang tot persoonlijke tips van 200 andere ondernemers.
Doe de test